Home en agenda

Individuele begeleiding/coaching

2012-Inspiratie-Spel

Wie is Marieke Verkerk?

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
 
 
  • Ik heb nog nooit gehoord van een humanistisch geestelijk raadsvrouw. Wat is een humanistisch geestelijk raadsvrouw?
Misschien heeft u wel eens gehoord van een (humanistisch) geestelijk verzorger. Dat is een andere naam voor humanistisch geestelijk raadsvrouw/man. Zij werken bijvoorbeeld in ziekenhuizen, in verzorgingshuizen, in gevangenissen en gaan mee op uitzendingen bij defensie. Wanneer u ergens over wilt praten, niet lekker in uw vel zit, etc. kunt u naar een (humanistisch) geestelijk verzorger vragen. Daarnaast zijn er ook vrijgevestigd (humanistisch) geestelijk verzorgers.
 
  • Wat is het verschil met een humanistisch geestelijk raadsvrouw en bijvoorbeeld een psycholoog of een therapeut?
Alledrie luisteren ze naar uw verhaal en stellen ze vragen over uw situatie.
Een humanistisch geestelijk raadsvrouw beluistert het verhaal vanuit zingeving en levensvragen. De gebruikte methode is veelal die van de dialoog. Samen gaat u op zoek naar de onderliggende vragen en betekenissen. Er ontstaat vaak ruimte, waardoor u uw eigen antwoorden ontdekt. Dit kan therapeutisch werken.
Een psycholoog of therapeut beluistert het verhaal vanuit de psychologie. De gebruikte methode is veelal die van psychologische categorieŽn en (therapie-) modellen.
 
  • Hoe weet ik dat ik een levensvraag of een vraag op het gebied van zin heb? Het klinkt zo groot.
Meestal komt iemand niet meteen met zo'n grote vraag.
Je merkt eerder dat je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, dat je in een situatie zit die het leven ingewikkeld maakt.
Enkele voorbeelden zijn:
- Er is een ingrijpende gebeurtenis geweest, bijvoorbeeld een scheiding, een ziekte of het overlijden van een dierbare.
- U moet een moeilijke beslissing nemen.
- Er start binnenkort een volgende levensfase waar u tegenop ziet.
- U wilt hulp om uw ervaring(en) een plek te geven.
- U voelt zich eenzaam, af en toe somber.
- etc.
 
  • Met welke situaties en thema's kan ik bij 'Naar Binnen' terecht?
Er zijn allerlei situaties en thema's die het leven ingewikkeld kunnen maken. Ze zijn persoonlijk en kunnen voor iedereen weer anders zijn.
Voorbeelden zijn: verlies, rouw, een overlijden, een (chronische) ziekte of handicap, een echtscheiding, eenzaamheid, een depressie, een burnout, een adoptie, een nieuwe levensfase, een moeilijk dilemma, ouder worden, etc.
 
  • Moet ik lid zijn van het Humanistisch Verbond om begeleid te kunnen worden?
Nee, u hoeft geen lid te zijn van het Humanistisch Verbond of humanist te zijn om begeleid te kunnen worden.
U bent welkom vanuit iedere cultuur, godsdienst en levensbeschouwing!
 
  • Hoe lang bestaat 'Praktijk Naar Binnen' al?
Vanaf 1 mei 2007 huur ik officieel mijn praktijkruimte aan de Nachtegaalstraat. Daarmee bestond de Praktijk voor Levensvragen van Kinderen en Volwassenen in 2012 dus 5 jaar. Ik mocht sinds het begin diverse klanten begeleiden (van 9 tot 87 jaar!) en heb cursussen en workshops ontwikkeld rondom zin(geving), inspiratie, symboliek, de vier seizoenen en sprookjes. Inmiddels bestaan er twee websites (www.praktijknaarbinnen.nl en www.wandelerwijs.nl), een weblog (naarbinnen.wordpress.com) en is er zelfs een inzichtenspel: het 2012-Inspiratie-Spel. En ik ben nog lang niet klaar met mijn praktijk. Er borrelen nog tal van ideeŽn in me.
Om het feest te vieren waren er onder andere 5 Nederlandse en 5 Engelse exemplaren van het 2012-Inspiratie-Spel verspreid door het land: in de trein, in de bieb, in een winkel (maar dan gratis), op een universiteit en op het strand. Een aantal mensen waren blij verrast dat ze zo'n cadeautje mochten vinden.